Foto: Matti Bernitz
ROMSDALEN - SKRED- OG TOPPTURKURS
FEM DAGER MED FOKUS PÅ SKREDKURS OG FANTASTISKE TOPPTURER I ET AV NORGES FINESTE FJELLOMRÅDER FOR TOPPTUR

Denne turen gjennomføres av Romsdal lodge og guiding i 2019*.

Er du abonnent av magasinene Fri Flyt, UTE, Klatring, Terrengsykkel eller landevei får du - 15% i rabatt på denne lærerrike turen.  

 

Dette er turen for deg som vil kombinere et skredkurs og fire dager med toppturer i de vakre Romsdalsfjellene. Vi begynner den første kvelden med en intro og informsjon om de neste dagene. Vi går gjennom grunnleggende teori og innføring i vær- og snøforhold som kan forårsake skred. Sammen staker vi ut kursen med hjelp av tilgjenglige hjelpemidler for de neste dagene basert på vær, skredforhold og ferdighetsnivå.  

  

Dag to forsetter vi med grunnleggende skredteori før vi beveger oss til fjells. De neste dagene setter vi kursen mot fjellet sammen våre to lokale guider. Vi fortsetter skredkurset mens vi beveger oss mot dagens mål, en av de fineste toppene i Romsdalen. Du vil få en innføring i bruk av sender/mottaker, søk, graveteknikker, grave og analysere snøprofiler, du vil lære linjevalg både opp og ned på best mulig måte etter både snøforhold og fjellformasjoner.

 

- "Et kurs i fantastiske omgivelser med både faglig dyktige og super hyggelige guider i en perfekt kombinasjon av teori og praksis med skiopplevelser som jeg aldri vil glemme. Jeg har nå muligheten til å gjøre gode valg til egne turer. Takk for turen" - Jarle Moen

    

Du vil også lære basis for hvordan man skal bevege seg i forhold til andre som er i fjellet, ta pauser på optimale steder, grave levegg og sittegroper på bra plasser i forhold til omgivelsene. Hvordan skal du vurdere nedkjøringen når du står på toppen og hvordan finne den morsomste og den mest trygge veien ned. 

  

Dere vil være en aktiv del av guidingen på turen slik at dere får satt læringen i praksis gjennom disse fire dagene. Vi går trygt mot en topp mens vi analyserer snø og forhold underveis.

  

Når vi kommer ned fra fjellet tar vi en velfortjent afterski sammen. På kvelden spiser vi en bedre middag sammen med kortreist og god mat. Mot slutten av kvelden og planlegger neste dag. Her går vi gjennom vær- og skredvarsel og ser på kartet sammen hvor vi tar morgendagens tur.

  

- "Fått mye god trening og kunnskap om skred og snøforhold som jeg kan bygge videre på, samt guider som vet å finne god snø for fantastisk skikjøring" - Knut Erik Halgunset

  

Dette er en tur du ikke bør gå glipp av med tanke på skredkurs og naturopplevelser. Dette er ikke en tur hvor en guide frakter deg til en topp og ned igjen, dette er en helg hvor du blir fylt med inspirasjon, kunnskap og opplevelser slik at du føler deg tryggere når du er på tur på egenhånd, med venner og familie.  

      

Turen i mars er det større sjanse for godt vær og solen begynner å varme, mens turen i februar kan få skikkelig bra pudderforhold og kursingen vil være nyttig ettersom det er slike forhold man oppsøker på egenhånd. Kan du stå trygt ned den urørte flanken med 30cm pudder ned til fjorden?

   

- "Koselig vertskap og guide som inkluderte alle. Intim og god atmosfære både på tur og i hytta. Mye kunnskap som guidende delte villig vekk. Alt i alt en flott og lærerik opplevelse" - Lisbeth

  

Vil du ha fine toppturer og masse ny og nyttig kunnskap med i sekken, er dette turen for deg. 

  

Turinspirasjon for området: Toppturer i Romsdalen

   

Vis mer
STED: Romsdalen,
Norge
Dato: 06.02.2019 - 10.02.2019
06.03.2019 - 10.03.2019
Antall dager: 5 dager/ 4 netter
NIVÅ: Middels
Pris: fra 9900,-
 
 
  • Dag for dag
  • Alt om reisen
  • Guiden
  • GENERELL INFO

Vi møtes innerst i Isfjorden i Romsdalen og drar deretter opp til basecampen der vi skal bo hele helgen. Der blir vi møtt av våre verter Bjørn Kruse og Ida Siem. Vi blir bedre kjent med hverandre og hva vi skal lære og oppleve gjennom helgen.

  

Vi begynner kvelden grundig teorigjennomgang på skredsikkerhet. Dere får vite litt om hvordan forholdene i fjellet har vært gjennom vinteren, vi ser på været og skredvarselet og danner oss et grunnlag for hvilke turer vi kan begi oss ut på og ikke. Vi ser på kartet og har en grundig turplanlegging sammen med guidene.

 

Vi pakker tursekkene klare for neste dag og sjekker at utstyr er intakt så vi er turklare til neste dag.

Etter en felles frokost og Kruse sin berømte svarte kaffe fortsetter vi med en teoridel på skredkurset før vi beveger oss opp i fjellet. Denne dagen vil vi lære mest mulig om det å ferdes bra på tryggest mulig måte i fjellet. Vi begynner med en grundig kameratsjekk og forklaring på hvorfor vi gjør dette. Underveis vil vi vil grave snøprofiler og se på hva som gjør snøen stabil, ustabil og hva snølagene sier om vinteren som har vært.

 

Du vil lære om veivalg, lese terreng, se etter terrengfeller, hvordan man skal gå som gruppe i fjellet og hvordan forholde seg til andre mennesker som er i fjellet samtidig. Kan de to over meg utgjøre en fare for meg? Kan jeg utgjøre en trussel for den gruppen 200 meter under meg? Bør vi gå åtte personer tett i tett denne fjellsiden?

 

Du skal lære gå tekniker så du ikke blir så sliten når du er på tur, du skal bli trygg på kick-turns, du sal lære hvor det er trygt å ta pauser, hvor du an lage sittegrop i en fjellside. Du skal lære hva du skal se av faremomenter på en alpinfjelltopp. Vi skal sammen se på veivalg nedover slik at opplevelse blir både morsom, minst mulig risiko for skred og full av skiglede. Det er derfor vi er tur!

 

Etter en liten afterski og middag går vi gjennom dagen som har vært og ser på turmulighetene for neste dag. Er det stjerneklart så kanskje pakker vi på oss dunjakken og går ut igjen og setter oss rundt bålet. Ha gjerne med favorittdrikken deres mens vi ptater ski(t).

Denne dagen er vi i fjellet fra morgenen av. Vi vil se på de lokale forholdene siden vi er i et annet fjellområde og snøen kan ha blitt påvirket på en helt annen måte og dere vil få kunnskap om hvorfor det er slik.

 

Etter vi har besteget nok en Romsdalstopp så ser vi an formen til gruppa og er den bra prøver vi oss på nok en bestigning slik at vi får enda bedre og mer skikjøring. Vi vil også gå gjennom aspektet med kameratkjøring som mange glemmer når de er på topptur og frikjøring.

 

Vi tar oss en felles middag med lokale råvarer. Her vil vi også gå gjennom dagen som har vært og dele erfaringer.

Etter felles frokost pakker vi sekken og setter til fjells. I dag er dagen hvor du skal prøve å lede gruppen basert på det du har lært de tre foregående dagene. Vi diskuterer veivalg sammen og vurderer snøforholdene og diskuterer som en gruppe og drar lærdom av dette. Samme gjelder nedkjøring, hvor vi også må ta viktige/riktige vurderinger for både bra snø og sikker kjøring. Dette er en viktig del av kursingen denne helgen. Vel nede etter kjøring i den beste snøen tar vi oss en afterski før middag. 

Etter felles frokost setter vi kursen mot en av Romsdalens fineste utsikter og nyter en av de lengste nedkjøringene området har å by på. Vi satser å være tilbake rundt kl.15. Da er det tid for å takke for en lærerik helg og fantastiske turer.

Prisen for denne turen er 9900,-

Er du abonnent av Fri Flyt, UTE, Klatring, Terrengsykkel eller Landevei får du -15% rabatt på denne turen ved bestilling. 

Du oppgir Fri Flyt abo ved booking hos Romdalen lodge, evt sender skjermdump av av at du er logget inn på Min Side hvor abonnementsnummeret ditt står øverst.

 

Turen inkluderer:  

 
- Erfarene og lokale guider 
- En sertifisert tindevegleder med lokalkunnskap
- Opplæring av skredutstyr i skredpark
- Kursing og gjennomgang hver dag
- Overnatting i fire netter
- Alle måltider
- Lokal transport

Oppmøte: Romsdal Lodge torsdag kl. 20.00. Vi starter med en enkel middag, blir bedre kjent og går gjennom opplegget for de neste fire dagene.

  

Avreise: Vi regner med å være tilbake fra tur ca. kl. 15.00 på søndagen

Romsdalen er en av perlene på vestlandet og er allerede kjent for sine omkransede spisse fjell. Fjellene i området er svært kjente for ivrige fot- og toppturentusiaster. Trollstigen ligger også i dette området. Fri Flyt har gitt ut boken toppturer i Romsdalen og Romsdalen eksponert fra området og arrangerte High Camp her i mange år og har alltid lengetet tilbake, så derfor vil vi vise dere disee vidunderlige fjellområdene.

  

Vi skal nærmere bestemt i Isfjorden og bo på koslige Romsdalen lodge som ligger idyllisk til under Kirketaket. Andre kjente topper i nærheten er Store Venjetind, Romsdalshornet og Gjuratinden. Snøforholdene i området er varierende gjennom sesongen og gir derfor unike muligheter for opplæring mens man er på tur. Romsdalen er også kjent for store pudderdump midtvinters.

For å være med på denne  turen må det være i passe ok fysiskk form slik at du klarer tre dager på topptur og skikjøring i strekk. Vi anbefaler at du har godt noen turer og har kjørt en god del i alpinbakken på det utstyret du skal bruke før du er med på denne turen.

  

Du bør også ha eller anskaffe deg ditt eget skredutstyr, slik at du blir vant til og for øvet deg med ditt eget utstyr på denne turen. Det er også muligheter for å leie utstyr om du har behov for det. Vi sender ut fullstendig pakkliste for denne turen når du melder deg på.

  

Aktuell Toppturbok og -kart over området: Toppturer i Romsdalen

Utgiver Fri Flyt Forlag - Bestill her!

Vi bor på Romsdalen Lodge i Isjorden på to og tremannsrom. Sengetøy og håndklær er inkludert.

  

Her spiser vi frokost sammen. Nisten smører vi her og tar med oss på tur. Middagen blir servert på lodgen eller hos en lokal restaurant. Middagen er basert på lokale råvarer.

Husk å ha gyldig reiseforsikring gjennom ditt forsikringsselskap som dekker ferdsel på ski i fjellet

Vi sender en fullstendig pakkliste når du har meldt deg på tur.

Romsdalen Lodge hvor du skal bo er en grønn bedrift og er opptatt av naturen.

Vi anbefaler å ta toget til Åndelsnes om du har mulighet, så henter vi deg på togstasjonen.

Fra Oslo tar toget ca 5,5 timer og fra Trondheim 4 timer. Du må bytte tog i Dombås på begge rutene. Se mer her - NSB

  

Ja, det er ok om du tar toget som ankommer Åndalsnes klokken 19.32

 
- "Isfjorden er en magisk plass!"

    
- "Et kurs i fantastiske omgivelser med både faglig dyktige og super hyggelige guider i en perfekt kombinasjon av teori og praksis med skiopplevelser som jeg aldri vil glemme. Jeg har nå muligheten til å gjøre gode valg til egne turer. Takk for turen" - Jarle Moen

   

- "Fått mye god trening og kunnskap om skred og snøforhold som jeg kan bygge videre på, samt guider som vet å finne god snø for fantastisk skikjøring". - Knut Erik Halgunset

   

- "Koselig vertskap og guide som nkluderte alle. Intim og god atmosfære både på tur og i hytta. Mye kunnskap som guidende delte villig vekk. Alt i alt en flott og lærerik opplevelse" - Lisbeth

  

- "Bjørn er en motiverende guide som skaper god stemning i gruppen og bidrar til gode turopplevelser. Han er kunnskapsrik, skaper trygghet og får alle til å føle seg bra! Jeg ser frem til å dra på tur med Bjørnogfinnemertørrfinsnø". - Kjersti

  

  

BJØRN KRUSE

Årsmodell: 1975

  

Yrke: Guide og lodgeeier 

 

Tittel: Tindevegleder IFMGA

  

Bosted: Isfjorden

 

Dette er mannen bak kruse topptur og forfatter av toppturer i Hemsedal, bygda hvor han bodde i mange år for å dyrke sin lidenskap for skikjøring og klatring. Bjørn flyttet til Romsdalen hvor han nå driver med guiding og skredkurs sammen med sin kone Ida Siem. De begge er kjente fjes blandt guidene på Fri Flyt sine High Camper. 

  

Bjørn er opprinnelig fra Sverige, men har blitt en harbarka nordmann og han ser frem til å ta deg med på tur i Romsdalen. Bjørn er også veldig god på ski som gjør at du vil få en bra skiopplevelse når du er på guidet topptur med Kruse.

   

Favorittaktivitet: Er allsidig og veldig altspisende innen fysisk aktivitet. I tillegg har jeg jo drømmejobben der jeg kjører god snø og klatrer flotte fjell. På egentur holder jeg kanskje en knapp på løpeturer til fjells og landeveissykling. Kommer ikke unna å spille trommer her da dette er noe jeg virkelig liker men får gjort altfor lite.

  

Favoritt reisemål: Kortreiste opplevelser med familien min, liker meg veldig godt i Møre og Romsdal siden landskapet byr på alt fra bratte alpine fjell til paddeflate øyer i en vakker skjærgård.

image
IDA SIEM

Kom til verden i: 1983

  

Utdannelse: Bachelor i friluftsliv med fordypning i ski/skred og klatring. 

  

Jobb: Daglig leder, Romsdal Lodge og guide 

  

Bosted: Isfjorden, Romsdalen

  

Favorittaktivitet: Friskluftsaktiviteter er jo helt klart øverst på lista. Romsdalstinderangling med vår i lufta og kaffe i sekken går av med seieren. 

  

Favoritt reisemål: Er det lov å si Vestlandet, Lofoten, Bohuslän, Argentina og Korsika på delt førsteplass?

  

Ida er født og oppvokst i Romsdalen, og er veldig fornøyd med det. Hun har bachelor i friluftliv med fordypning i klatring og alpin ferdsel. Nå skriver hun på sin master i tematikken skred og læring, og jobber ellers med friluftsaktiviteter, kursing og guiding i fjellet.

  

Ida var med å guide på Fri Flyt High Camp og vi fallt for hennes tilnærming til fjellet, fjellføring og hennes utrolig blide humør  så vi er veldig glade for at Ida vil være Fri Flyt sine lesere på tur. Gled deg.

image

Når du bestiller lesertur gjennom Fri Flyt gjør du kjøpet via Fri Flyt sin webshop. Du betaler enten hele turen med en gang eller et fast delbeløp om det er lenge til turen finner sted.

  

Du vil motta en bekreftelse og videre informasjon om planlegging og gjennomføring av turen.

  

Bestillingen er bindende og ved avbestilling må du betale depositumet. 60 dager før avreise betaler hele beløpet for turen. Du kan selge billetten videre, men må gi oss snarlig beskjed om dette. Ved sykdom og skade må du kontakte forsikringsselskapet der du har reiseforsikringen din for å få refundert beløpet.

Fri Flyt er primært et forlag som gir ut magasiner og innenfor ulike aktiviteter for moderne og bratt friluftsliv. Vi ønsker å ta deg med på tur med det vi skriver om til daglig enten det er dyp snø, spisse fjell, grønne fjorder, smale flytstier eller nyasfaltert landevei.

  

Vi har stor og bred erfaring med å reise over hele verden på ski og sykkel på egenhånd når vi skal lage reportasjer eller ha en unik ferie for oss selv. Vi vet derfor hvor utfordrende, tidkrevende og komplekst det kan være å planlegge og reise på egenhånd. Derfor vil vi sy sammen et turopplegg basert våre opplevelser og erfaringer og gir deg som reiende et valg fra øverste hylle.  

  

Vi har som mål å gi våre reisende gjester en opplevelse utenom det vanlige og har stor fokus på læring og opplevelse. Vi er ikke et stort reisebyrå som gjør at vi kan ha fokus på de unike og genuine opplevelsene. Vi knytter oss opp med de beste menneskene for å gi deg det lille ekstra.

  

Velkommen til fjells!

Våre turledere er personer vi ellers samarbeider tett med. Noen er profesjonelle skikjørere, noen er fjellguider, noen er sertifiserte tindevegledere, noen er erfarene turfolk og er du heldig er så får du oppleve en tur med både forfattere, redaktør og menneskene jobber i Fri Flyt til daglig.

   

Se mer om vår guider og turledere her: GUIDER

I en hektisk hverdag med jobb og familie er det mange som fortsatt vil reise på eventyr selv om man ikke får med seg venner eller familie på tur.

  

På tur med oss er du aldri alene. Vi setter opp en gruppe med ulike mennesker, men tilpasser ferdighetsnivået så godt vi kan slik at det blir en homogen gruppe.

   

Det vi har lært av 15 år med å arrangere eventer er at det sosiale og samhold er i fokus, så her skal hele gruppen bli godt kjent og ha det hyggelig på tur sammen og forhåpentligvis bli såpass godt kjent at dere drar på tur sammen igjen senere.

Vi oppgir på hver enkelt tur hva som er oppmøtested og eventuellt behov for transport underveis på turen. De turene hvor det er shuttling eller vi må transportere oss fra ulike steder er dette som regel inkludert i turopplegget.

  

FLY

På våre turer hvor man er avhengig av flytransport er dette ikke inkludert. Dette er fordi mange har egne preferanser, kommer fra ulike steder i landet og vil ha noen ekstra dager i forkant eller etterkant på en destinasjon.

Vi legger opp anbefalinger på flyvinger på hver enkelt tur. Trenger du hjelp med booking av flybilletter kan vi bistå med dette. 

Før turen
Blir du syk rett før du skal reise får du normalt tilbake pengene av ditt forsikringsselskap med en sykemelding fra lege.  

På turen
Våre turledere og guider har gjennomgått førstehjelpskurs. Skulle noe skje underveis på turen, har vi et støtteapparat gjennom vår forsikring som vil hjelpe oss i akutte sitasjoner.

Utover dette er du dekket av din private reiseforsikring.

turlederne/guidene har gjennomgått førstehjelpskurs. Skulle noe skje underveis på turen, har vi et støtteapparat gjennom vår forsikring

Vi har klassifisert våre turer på fem nivåer etter ferdighetsnivå på hver enkelt tur.

Dette er veldig viktig at du som reisende velger en tur som passer ditt ferdighetsnivå da du skal klare å gjennomføre turen eller at den ikke skal bli for lett i forhold til den gruppen du er på tur med.

 

Noen turer vi lager krever at du har vært mye på ski og er vant med tøffe fjell fra før, mens andre turer vil basere seg på læring og du trenger ikke å ha så mye erfaring fra før. Her er en forklaring på de ulike nivåforskjellene for skiturene:

 

***** Ekspert

Dette er våre tøffeste turer og være på grensen til det ekstreme. Her kreves at du har topp helse, god fysisk utenholdenhet og at du er veldig god på ski. Her vil du pushes til nye grenser både når det gjelder utholdenhet og skikjøring. Du må ha stått mye på ski i bratt og potensielt skredfarlig terreng før. Du har vært mye på topptur og har bred erfaring å ferdes med stegjern, isøks og takler luftige høyder bra. Rent skiteknisk må du være veldig god på all slags føre og evne til å kjøre veldig bratt også på isete og snøfokkede forhold i høyfjellet. Typiske ting du vil oppleve er høye hastigheter både opp og ned fjell, klatring med isøks og stegjern, rapellering i tau, gå over spisse fjellrygger i taulag og kjøre ned bratte og smale renner.

 

***** Krevende

Dette er turer som krever mye av de som er med både fysisk og på skiferdighetene. Dagene er lange, målet er hårete og du vil få utfordret deg selv. Du må være i god fysisk form og gjerne trene jevnlig gjennom året og du må ha mange skidager og flere toppturer i bena for å være med på disse turene.

Du må være veldig god på ski og beherske alle typer forhold fra skare til dyp pudder i tett og eksponert skog. Du må f.eks klare å kjøre i høy hastighet fra topp til bunn i f.eks Gummiskogen eller Hodlekveskogen uten stopp, som er svært krevende for mange ben og lunger.

 

***** Middels

De fleste turene vil ligge på dette nivået. Det kreves likevel at du er god på ski, både i bakke, på topptur og skog. Det er bra at du også er i bra fysisk form og ikke fort blir sliten når du er i aktivitet.

Turene kan også by på utfordringer i bratt terreng og høy insitet. Skal du på en topptur bør du eie ditt eget utsyr og ha gått en del på toppturer før. Skal du kjøre frikjøring eller pudder bør du ha bedrevet denne aktiviteten en god del før så du er på lik linje med de andre som er med på samme tur.

 

***** Enkel

Dette er turer som er for de fleste, her setter vi fokus på natur- og turopplevelse. Turene kan være lange, men vi tar oss god tid og pauser underveis. Du bør ha vært på ski før, du kan ha stått mye på alpint i bakke, men ønsker nå å gå topptur hvor du ikke har så mye erfaring. Det er fint om du har vært på toppturcamp eller lignende før, men ikke noe krav på dette nivået. På dette nivået legger vi også vekt på læring og mestring. En guidet topptur med fokus på trygg ferdsel kan typsik være en tur på dette nivået.

 

***** Veldig enkel

På dette nivået trenger du kun grunnleggende skiferdigheter, men du ønsker å lære mer skikjøring eller et skiområde. Dette kan f.eks være skredkurs, teknikkurs for nybegynnere, toppturkurs for nybegynnere. Det kan også være enkle turer, opplevelser eller guiding knyttet til et skianlegg.

ANDRE TURER TURER