STØL TIL STØL - HØYFJELLSSYKLING PÅ FLYTSTIER
Den beste stisyklingen i Ål kombinert med enestående naturopplevelser, mattradisjoner og stølsliv. Vi legger alt til rette slik at du kan nyte dagene fra sykkelsetet!

Antall plasser på turen: 6

   

På denne turen vil vi ta deg med til høyfjellsplatået mellom Ål, Hemsedal, Torpo og Gol. Området ligger idyllisk til ved Reineskarvet med utsikt mot Hallingskarvet. 

   

Du får være med på en sjelden opplevelse hvor vi bor på private støler som i fjellbeitesesongen brukes av budeier som steller geit og kyr i fjellet. Boforholdene er relativt enkle, men de er samtidig ekstremt sjarmerende og ikke minst autentiske. Her er det historie i veggene. Vi sørger for å transportere bagasjen din mellom stølene som er ferdig varmet opp når du kommer fram. Slik kan du nyte dagene på sykkelsetet med bare det nødvendige for sykkelturen i sekken. 

   

"Kjempefornøyd! Dyktige guider i et fantastisk høyfjellsområde, kortreist kvalitetsmat fra bygda og massevis av hyggelig skravling". -Gjest 2017 

   

Vi spiser bra mat på stølene med lokale råvarer basert på sesongen. Ved siden av syklingen og det fjellkulturhistoriske, er maten noe vi legger vekt på på denne turen. Syklingen er på fjellstier som folk og fe har laget gjennom mange år på sine vandringer i fjellet. Våre guider vil ta deg med på de beste stiene området har å by på, med mest mulig flyt og variasjon. Vi får oppleve både tekniske partier og nydelige flytpartier. Noen partier vil kunne oppleves som krevende. 

   

Sykkelnivået er satt til middels, det vil si at vi i utgangspunktet sykler i relativt jevnt rolig tempo. På den måten har vi god mulighet til å ta inn de vakre omgivelsene, men samtidig forflytte oss over relativt store avstander. Turen passer for både gutter og jenter som har syklet en del sti fra før og som er i god form. Det er ekstremt fine nedkjøringen underveis, men ønsker du enda mer fart og spenning og nedoverbasert sykling i samme område, anbefaler vi: BEST OF HALLINGDAL eller FRI FLYT

    

Det er kun seks plasser på turene vi har satt opp. På forespørsel kan vi også sette opp turen for grupper og vennegjenger utenom disse datoene. Er det interessant, så send oss en mail. 

  

"Dette opplegget er så bra at det tilsvarer en kamerat-/vennetur hvor skillet mellom guide og deltager er visket ut. "Hjertelig velkommen" følelsen er på topp og føles troverdig." -Gjest 2017 

   

Vil du sykle sti fra støl til støl i høyfjellet, bo på tradisjonsrike støler og spise lokal fjellmat, da er dette turen for deg.

  

Vis mer
STED: Hallingdal,
Norge
Dato: 07.09.2018 - 09.09.2018
Antall dager: 3 dager/ 2 netter
NIVÅ: Middels
Pris: 7500,-
 

HØYDEPUNKTER PÅ STØLSTUREN:

   

  • Singletrack i høyfjellet

  

  • Private støler til lokale bønder

   

  • De beste stiene basert været som har vært

   

  • Lokalekjente guider

  

  • Sykling fra sted til sted

  

  • Transport av mat og bagasjen

  

 
  • Dag for dag
  • Alt om reisen
  • Guiden
  • GENERELL INFO

Du møter våre guider på Ål stasjon fredag formiddag. Vi blir transportert opp i høyfjellet hvor vi starter syklingen. Om det er vått vil vi finne en alternativ start som gir bedre sykling den første dagen.

  

Vi starter helgen med topptur enten fra dalen eller høyfjellet. Etter vi har nytt utsikten og en fabelaktig nedkjøring på sti, venter en god middag på en av de private stølene vi har fått leie for denne natten. Vi overnatter på stølen. Dette er en autentisk sjarmerende tømmerhytte fra ca. 1870 med 7 sengeplasser, naursteinpeis i stua, vedfyring på kjøkkenet, parafinlamper og selvfølgelig utedo på fjøset. Det å bo på en støl er trangt, så du må forberede deg på at det ikke er et singlerom på hotel, men det er nottop det som er sjarmen.

Etter en god frokost lørdagen morgen sykler vi østover. Stien bukter seg gjennom høyfjellet, med noen klatringer som belønnes med fantastiske nedkjøringer. Stiene er varierte, til tider utfordrende, men for det meste fine singletracks.

  

Innimellom gjøres noe av syklingen på grusveier, men dette gir bedre mulighet til å ta inn den fantastiske utsikten som omringer oss på denne turen. Vi satser på å bruke ca. seks timer på sykkelsetet denne dagen. Vel fremme venter kald øl og en velfortjent middag med lokale råvarer.

  

Her er det heller ikke strøm eller innlagt vann, men det nærmeste man kan kalle autentisk stølsliv når man er på sykkeltur. 

Søndagen fortsetter vi videre østover mot Gol eller Torpo basert på hva som er tørrest. Stiene denne dagen er om mulig enda bedre, og i tillegg får vi tatt i bruk alle høydemetrene ned til dalbunnen av Hallingdal. Nedkjøringen kan være utfordrende for noen, men har du syklet en del på teknisk sti er nedkjøringen fantastisk.

  

Det meste av dagen skjer fortsatt i høyfjellet, men mot avslutningen av turen venter en helt fantastisk nedkjøring som går i både løvskog og barnålsskog. Vi sykler ca. 5-6 timer denne dagen avhengig av gruppen.

  

I bunn av dalen blir vi plukket opp og kjørt tilbake til Ål stasjon hvor dere tar toget eller bilen hjem. Vi anslår å være på Ål ca kl 16.00.

  

Prisen for denne sykkelturen er 7500,- 

- Transport til startsted
- Transport av bagasjen din mens du sykler
- Transport tilbake til startsted

- Overnatting i sjarmerende og private fjellstøler

- Frokost og niste
- Middager med norsk fjellmat og lokale råvarer

- Lokale sykkelguider fra Hillbilly mtb

Vi møtes på Ål stasjon kl. 14.00 på fredagen før vi tar felles transport opp i fjellet. Det er ikke mulighet for å bruke egen bil for å komme frem til stølen.

Vi vil være tilbake på Ål stasjon ca. kl. 16.00 på søndag ettermiddag.

For å gjennomføre turen må det minimum være 5 påmeldte. Vi gir deg status underveis og kan avlyse minimun tre uker i forkant av turen.

  

Har det vært veldig store nedbørsmengder slik at syklingen og opplevelsen ikke blir bra, så kan vi også avlyse eller flytte turen til en annen helg.

 

Vi gjør vårt ytterste for å gjennomføre turen som planlagt, men må vi ta en avgjørelse om å ikke gjennomføre så får du selvfølgelig hele beløpet tilbake.

Dette er en tur hvor vi lar både mobil og pulsklokke ligge. Vi skal nyte naturen og de fine flytstiene i et passende tempo som alle er konfertable med. Men å sykle tre dager i strekk merker man fort på kroppen, så å ha noen gode økter på stisykkelen før du er med på denne turen.

  

Bra kondisjon og benstyrke så du klarer tre fulle dager på sykkelsetet er viktig for at vi kan sykle samlet i et jevnt behagelig tempo. 

  

Sørg også for at sykkelen din er i tipp topp stand og det samme gjelder utstyret. Hvilke utstyr du trenger får du i pakklisten som vi sender ved påmelding.

Guidene er lokale stisyklister som har syklet i disse områdene i mange år. Trivelige Hallinger å dra på tur med. Bare å glede seg.

Vi bor på to ulike støler i fjellet. Her kan det være relativt primitive forhold med f.eks. utedo og henting av vann fra brønnen, men det kan og være moderniserte støler vi bor på som har innlagt vann, strøm og dusj. Maten av lokale råvarer lager vi sammen på peisen. 

Våre guide har med førstehjelpsutsyr for evt mindre skader.

På våre sykkelturer er det et krav at du sykler med hjelm. Og vi anbefaler kne- og albuebeskyttere, sykkelsko, briller og hansker.

Det er muligheter for å leie stisykkel om du ikke har egen. Gi oss beskjed om dette med en gang du melder deg på så skal vi ordne dette for deg.

Sørg for at du har gyldig reiseforsikring gjennom ditt forsikringsselskap som også gjelder stisykling.

  

Pakkelisten sendes i forkant av turen.

ÅDNE KVAMMEN

Årsmodell: 78`er.

 

Utdannelse fra: Veterinær- og Journalisthøyskolen.  

  

Jobb: Dyrlege i Hallingdal

  

Holdeplass: Sundre i Ål 

  

Hvorfor Ål: Jeg flyttet til Ål pga jobb og ski i 2010. Vinter var tørrere enn forventet, men sommer og høst i fjellet var finere. Ble derfor værende og nesten like opptatt av stier og sykling som ski og dyr. 

  

Favorittaktivitet vedsiden av syklingen: Tennis

  

Favoritt reisemålet dtt: Vestlandet (inkl. sørvest- og nordvestlandet)

  

Guider på denne turen: Skarveheimen - stisykling fra støl til støl

image
KNUT MYKING

Årsmodell: 1984

 

Yrke: Lærer, Landbruksvikar og Sykkelfestivalgründer

 

Bosted: Ål i Hallingdal

 

Knut er oppvokst på en sauegård i Ål nærme fantastisk natur og gode skikamerater. Mykingen er en utrolig trivelig kar som alltid er blid og en fantastisk turkamerat. Han veldig dyktig på både ski og sykkel. Han var med å starte Hillbilly Huckfest, Hot-dog session, initiativtaker til Sogndal Freeride og er arrangerer Dark Days Photocahallenge. Det har vært belønnet med mange artikler og bilder i skimagasinet Fri Flyt og sykkelmagasinet Terrengsykkel, forsidebilde på boken stisykling i Norge  og han har vært programleder for TV-serien: stipatruljen hvor han reiser rundt i Norge å tester sykkelstier. Vi er veldig glade for å samarbeide med Knut og sikker på at han og hans lokalkjennskaper vil gi den en sykkelopplevelse du sent vil glemme.

 

Favorittaktivitet: Jeg liker å være ute både sommer og vinter, men har en ekstra kjærlighet for frikjøring på ski som jeg har drevet med i mange år, også på konkurransenivå. Denne frihetsgleden har jeg tatt med meg til sykling og særlig nedoverbasert stisykling, så stisykling er nok min favorittaktivitet nå får tiden.

  

Favoritt reisemål: Jeg har reist på ski og sykkel over hele verden og sett mange flotte plasser. Norge er et av de beste landene å drive med friluftsliv i og særlig den lokale fjellheimen i Hallingdal, men det gir meg en litt større opplevelse når jeg drar til alpene enten på ski eller sykkel.

  

Guider på følgende tur: Fri Flyt i Hallingdal

image

Når du bestiller lesertur gjennom Fri Flyt gjør du kjøpet via Fri Flyt sin webshop. Du betaler enten hele turen med en gang eller et fast delbeløp om det er lenge til turen finner sted.

  

Du vil motta en bekreftelse og videre informasjon om planlegging og gjennomføring av turen.

  

Bestillingen er bindende og ved avbestilling må du betale depositumet. 60 dager før avreise betaler hele beløpet for turen. Du kan selge billetten videre, men må gi oss snarlig beskjed om dette. Ved sykdom og skade må du kontakte forsikringsselskapet der du har reiseforsikringen din for å få refundert beløpet.

REISEFORSIKRING

Når du er på tur med oss må du ha en gyldig reiseforsikring gjennom ditt forsikringsbyrå. I de fleste tilfellene holder det med normal reiseforsikring, men du må sjekke at du er dekket for de aktivitetene du skal på.

  

Noen av turene kan det kreves ekstra forsikring da noen selskaper ikke dekker aktiviteter i bratt terreng og spesielle sportsaktiviteter. Vi vil informere om eventuelle spesielle krav på hver enkelt tur.

  

Du må være kjent med alle våre betingelser når du skal på tur. Dette er for din egen sikkerhet og sikkerheten og opplevelsen til de andre i gruppen.

  

Alder
Du må være fyllt 18 år eller ha godkjennelse fra foresatte til å bli med oss.

  

Helse
Du må være i god fysisk form på alle turene våre og noen turer krever vi at du har gjort litt ekstra innsats på forhånd. Du må heller ikke ha en skade eller sykdom som kan utsette deg selv eller gruppen for fare.

  

Nivå
For at turen skal bli optimal for deg og de andre i gruppen er det viktig at du setter deg inn i de ulike nivåforskjellene. Ved å tilegne seg mye høyere ferdigheter enn det vi beskriver kan det medføre at du blir satt igjen på enkelte turer. Melder du deg på en tur hvor det er middels nivå og du ønsker pushe deg selv kan det fort bli kjedelig og lite utfordrende.

 
Les mer om NIVÅ her

I en hektisk hverdag med jobb og familie er det mange som fortsatt vil reise på eventyr selv om man ikke får med seg venner eller familie på tur.

  

På tur med oss er du aldri alene. Vi setter opp en gruppe med ulike mennesker, men tilpasser ferdighetsnivået så godt vi kan slik at det blir en homogen gruppe.

   

Det vi har lært av 15 år med å arrangere eventer er at det sosiale og samhold er i fokus, så her skal hele gruppen bli godt kjent og ha det hyggelig på tur sammen og forhåpentligvis bli såpass godt kjent at dere drar på tur sammen igjen senere.

Vi har klassifisert våre turer på fem nivåer etter ferdighetsnivå og vanskelighetsgrad på hver enkelt tur.

Dette er veldig viktig at du som reisende velger en tur som passer ditt ferdighetsnivå da du skal klare å gjennomføre turen eller at den ikke skal bli for lett i forhold til den gruppen du er på tur med.

 

Noen turer vi lager krever at du syklet veldig mye før og er vant til bratte og kronglete stier, mens andre turer vil basere seg på læring og du trenger ikke å ha så mye erfaring fra før. Her er en forklaring på de ulike nivåforskjellene for stisykkelturene våre:

 

 

OOOOO Ekspert

Dette er sykkelturene for de som har syklet mye før og er i ekstremt god form. På disse turene kan du oppleve 10 timer på sykkelen med bra fart, du kan oppleve bratte og veldig utfordrende nedkjøringer i luftig terreng. Vi krever at du er i veldig god fysisk form slik at du kan takle opptil 10 lange dager på sykkelen. Du må også beherske sykkelen utmerket og være trygg under alle typer forhold og utfordringer stisykling kan by på.

 

OOOOO Krevende

Også på dette nivået må du være i god fysisk form og ha syklet veldig mye på sti fra før. Du vil kunne oppleve bratte og utfordrende stier i kombinasjon med høy fart og intensitet. Turene her kan vare en hel dag i flere dager i strekk. Dette er et nivå som passer veldig bra for de som har syklet mye før og ønsker å utfordre seg selv og kanskje ha mer fokus på nedoverkjøring enn teknisk bortoversykling.

 

OOOOO Middels

Er du på en middels sykkeltur har du syklet mye på sti fra før og du er i brukbar form og i jevn aktivitet slik at du klarer lange og tunge økter på sykkelen. Du ønsker å ha det gøy, finne flyt og oppleve nye destinasjoner sammen med andre i en sosial setting. Her setter vi fokus på bra sykling og forventer at alle i gruppen har syklet mye fra før og klarer og holde et jevnt tempo både opp, bortover og nedover. Det er selvfølgelig tid til venting, pauser og lunsj på dette nivået, men for at alle skal få maksimalt ut av turen må alle være trygg på seg selv og sykkelen.

 

OOOO Enkel

På dette nivået kan de fleste være med som kan sykle en terrengsykkel og ønsker å lære mer om stisykling og teknikk for å bli bedre syklist. Du bør eie en fulldempet stisykkel og tatt den i bruk noen ganger slik at du kjenner sykkelen godt. Her legger vi fokus på turopplevelsen og det sosiale på tur, men ofte kan vi bevege oss over store avstander så er bra om man har noen mil i sykkellårene før man er med på de enkle turene. Dette kan være guidede turer i et bestemt område med forholdsvis lett terreng med noen utfordringer, men de skal vi takle sammen. Dette kan også være stisykling med fokus på å bli bedre fra det nivået du allerede er på.

 

OOOO Veldig enkel

Dette er nivået for nybegynnere på freeridesykling. Her trenger du ikke å ha noe kunnskap fra før, men du må kunne sykle. Den typiske enkle turen passer for de som ønsker å lære og stisykle, eller teste ut downhillsykling. Her er det fokus på læring og det å beherske sykkelen riktig for at du skal få en fantastisk opplevelse. Her er turene korte og relativt lette.  

ANDRE TURER